Claes Jan Huijsman (± 1670-1733), de grote puzzel in de Huisman-stamboom
 

Claes Jans Huijsman kan terecht de grote puzzel in de Huisman-stamboom worden genoemd. Hijzelf was ruim vijf jaar geleden bij de aanvang van het stamboomonderzoek binnen een paar maanden gevonden, de zoektocht naar zijn ouders duurt nu al meer dan vijf jaar.
Even ter oriëntatie, Claes Jans Huijsman is de grootvader van Albert Kleijsen Huysman (1750-1779) waarover al eerder is gepubliceerd onder het kopje Familiezaken op de site.
“Claes Jans” uit Wetering trouwt op 26-12-1693 in Steenwijkerwold met Roelofje Alberts uit Giethoorn, laat met haar drie kinderen dopen in Blokzijl, hertrouwt op 13-2-1701 in Blokzijl als “Claes Jansen Huijsman” met Gerrigje Theunis uit Raalte en laat met haar nog zeven kinderen dopen. Claes Jans is veehouder in het Nederland onder de rook van Blokzijl.
Vanaf 1693 is alles overzichtelijk, het echte stamboomwerk begint pas goed bij zijn afkomst, de periode vòòr 1693. 

Wie zijn de ouders van Claes Jans Huijsman?
Bekend is dat hij een broer Jan Jans Huijsman heeft en een volle neef Coop Luijtjes die voogd is over zijn kinderen als hij in 1733 overlijdt.
Is Claes Jans Huijsman een zoon van Jan Lamberts en Jantje Cleijs uit Wetering?
Qua naamgeving van zijn kinderen zou dat goed passen. Ook is Claes Jans zelf voogd over een aantal kinderen uit “Lamberts” families, dus er is veel voor dit ouderpaar te zeggen. Voogden waren namelijk toch vaak familie. Ook broer Jan Jans is hier uitstekend te plaatsen.

Of moeten we de ouders van Claes Jans zoeken in de “ Meijnen” hoek gezien zijn volle neef Coop Luijtjes, zoon van Jacobje Meijnen uit Oldelamer? Deze familie met een Room-katholieke inslag en dat past dan weer niet zo bij de Huismannen uit die tijd.
Of zijn er misschien meer personen met de naam Coop Luijtjes die als volle neef van Claes Jans Huijsman in aanmerking komen?.
Zie hier alle ingrediënten voor de zoektocht in de periode vòòr 1693 waarbij de achternaam “Huijsman” niet meer voorkomt en de voornamen in de familie als Jan, Claes en Jantje niet echt ‘zoek specifiek’ zijn. 

Bent U nieuwsgierig naar het hele verhaal, volg dan de hier de hyperlink naar Claes Jans Huijsman, de grote puzzel in de Huisman-stamboom.